Barokkileirin opettajat

Kreeta-Maria Kentala
barokkiviulu

(Kuva: Ulla Nikula)

Barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala konsertoi eri orkesterien solistina ja johtajana sekä tekee koulutusprojekteja vanhan musiikin tyyleistä. Kamarimuusikkona hän esiintyy monenlaisissa kokoonpanoissa koti- ja ulkomailla. Kentala soittaa villejä barokin sonaatteja yhdessä cembalisti Mitzi Meyersonin ja sellisti Lauri Pulakan kanssa yhtyeessä nimeltä The Jones Band. Hän liidaa Barocco Borealea, keskipohjalaisten barokkisoittajien yhtyettä, jonka toiminta-ajatuksena on tuoda barokin orkesterimusiikkia pohjalaisen yleisön kuultaville. Sukujuuriltaan kaustislainen Kentala laatii kansanmusiikista ja barokkimusiikista konserttiohjelmia, joista suosituimmaksi on muodostunut sooloviuluohjelma Side by Side. Tämä J.S. Bachin musiikkia ja kaustislaista kansanmusiikkia yhdistelevä levy pokkasi Yleisradion vuoden levy- ja klassinen Emma –palkinnot v. 2016. Kentala on toiminut viulunsoiton ja barokkimusiikin lehtorina Länsi-Helsingin musiikkiopistossa, Sibelius-Akatemiassa ja Pietarsaaren amk Noviassa. Hänen omia opettajiaan viulunsoitossa ovat olleet mm. Mauno Järvelä, Kaija Saarikettu sekä Endre ja Jennifer Wolf, barokkiviulussa Reinhard Goebel ja Monica Hugget. Vuonna 2017 Kentalalle myönnettiin Valtion taidetoimikunnan apuraha viiden vuoden taiteelliseen työskentelyyn. Vuonna 2019 hän on Käläviä Goes Baroque –barokkimusiikkileirin ja Oulunsalo soi –festivaalin taiteellinen johtaja.

Lauri Pulakka
barokkisello

Lauri Pulakka on kasvanut muusikoksi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterissa, jossa hän on soittanut sen ensimmäisestä toimintavuodesta lähtien ja toimii tällä hetkellä 1. soolosellistinä sekä ohjelmistokoordinaattorina. Pitkän linjan muusikkouden täydentävät Sibelius-Akatemian tohtoritutkintoon johtaneet perusteelliset opinnot. Hän on opiskellut sellon- ja barokkisellon soittoa mm. Iso-Britanniassa ja Pariisissa. Perehtyminen vanhan musiikin esittämiskäytäntöihin toi soitinvalikoimaan myös viola da gamban. Päätyönsä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin lisäksi Lauri Pulakka soittaa Kokkola-kvartetissa ja toimii ehtiessään muusikkona mm. Barocco Boreale –yhtyeessä. Barokkimusiikkia hän soittaa myös The Jones Bandissa, jonka muut jäsenet ovat viulutaiteilija Kreeta-Maria Kentala ja Berliinin musiikkikorkeakoulun professori, cembalisti Mitzi Meyerson. Pulakka on toiminut monipuolisesti musiikin parissa mm. orkesteri- ja kamari­muusikkona, solistina, orkesterin johtajana, sovittajana, musiikkikirjoittajana, äänitystuottajana, sekä opettajana alkeistasolta yliopistoon. Tällä hetkellä hän opettaa Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa ja Yrkeshögskola Noviassa. Hän on Hetan musiikkipäivien taiteellinen johtaja.

Kajsa Dahlbäck
barokkilaulu

Sopraano Kajsa Dahlbäck on kokenut vanhan ja nykymusiikin tulkitsija ja on esiintynyt Suomen kansallisoopperassa ja esim. Helsingin barokkiorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin, Tapiola Sinfoniettan sekä monien kaupunginorkesterien solistina. Dahlbäck on esiintynyt kansainvälisesti festivaaleilla kuten Bolzano festival (Italia), Musica Antigua (Brasilia), Ankara Bachfest (Turkki) sekä Brezice festival (Slovenia).  Dahlbäck on perustanut Vaasa Baroque-festivaalin ja toimii sen taiteellisena johtajana. Hänen perustamansa Earthly Angels-yhtyeen ensilevy on finalistina YLE:n Vuoden levy 2018-kilpailussa.  Dahlbäck on menestynyt laulukilpailuissa sekä kotimaassa että ulkomailla, esimerkiksi Lappeenrannan valtakunnallisissa laulukilpailuissa 2008, Kangasniemen laulukilpailussa 2004 ja kansainvälisessä AsLiCo-kilpailussa Italiassa 2007. Hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Göteborgin oopperakorkeakoulussa, orkesterinjohtoa Panula-Akatemiassa ja valmistelee parhaillaan taiteellista tohtorintutkintoaan Sibelius-Akatemiassa. Elokuusta 2018 lähtien Dahlbäck toimii Novia ammattikorkeakoulun kulttuuriyksikön johtajana Pietarsaaressa.

Pekka Silén
nokkahuilu

Pekka Silén on nokkahuilisti, jonka intohimona on ideoida ja luoda konserttikokonaisuuksia, joissa vastakohdat täydentävät toisiaan ja parhaimmillaan muuttuvat synteesiksi. Konserttikokonaisuuksien rakentamisessa on ollut mukana sekä harvoin kuultua barokin ja renessanssin kamarimusiikkia että uusien nokkahuiluteosten kantaesityksiä ja ensiesityksiä Suomessa. Cornucopia-barokkiyhtyeen lisäksi hän on soittanut yhtyeissä La Compagnie Inégale, Elysionkedot ja Tuulen viemää. Pekka Silén opiskeli nokkahuilunsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Utrechtin konservatoriossa. Hän on konsertoinut laajalti Suomessa, myös monilla festivaaleilla, sekä muissa Euroopan maissa – omin konsertein, orkesterin solistina ja kamarimuusikkona, sekä tehnyt radio- ja TV-nauhoituksia. Pekka Silén on Länsi-Helsingin musiikkiopiston vanhan musiikin lehtori; nokkahuilunsoiton opetuksen monipuolisen kehittämisen lisäksi hän opettaa kamarimusiikkia ja koordinoi opiston vireää vanhan musiikin toimintaa. Lisäksi hän opettaa Helsingin vanhan musiikin seuran kesäkursseilla ja on opettanut jo vuosien ajan nokkahuiludidaktiikkaa sekä barokkimusiikin historiaa ja esittämiskäytäntöä Metropolia- ja Stadia-ammattikorkeakouluissa.

Continuo:

Kirill Kozlovski
cembalo

Kuva: Markus Kaarto

Kirill Kozlovski on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemiassa Irina Semenjakon johdolla sekä Sibelius-Akatemiassa Matti Raekallion, Hamsa al-Wadi Juriksen, Ilmo Rannan ja Eero Heinosen johdolla. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian pianomusiikin osastolta keväällä 2005. Jatko-opinnot hän suoritti Wienin musiikkikorkeakoulussa Avo Kouyoumdjianin oppilaana.

Vuonna 2017 Kozlovski valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta aiheenaan  Dmitri Shostakovitshin musiikin kontekstualisaatio. Hän on myös täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Dmitri Bashkirov, Petér Nagy, Ivari Ilja, Ralf Gothoni ja András Schiff. Kozlovski työskentelee parhaillaan vs lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Kirill Kozlovski on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa. Hän voitti Jyväskylän pianokilpailun vuonna 2004 sekä ensimmäiset palkinnot “Ciutat de Mallorca” -pianokilpailussa Espanjassa vuonna 2003 ja Chopin-keskuksen pianokilpailussa Pariisissa vuonna 1998. Kirill Kozlovski valittiin Finland Festivalsin vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi.

Kozlovski on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla mm. Ranskassa, Saksassa, Sveitsissä, Venäjällä, Virossa ja Espanjassa. Omia soolokonsertteja hänellä on ollut paitsi Suomessa myös muualla Pohjoismaissa. Solistina Kozlovski on esiintynyt Minskin Filharmonisen orkesterin, Helsingin, Lappeenrannan ja Oulun kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Jyväskylä Sinfonian sekä Sinfoniaorkesteri Vivon kanssa. Kirill Kozlovski esiintyy säännöllisesti liedpianistina Suomessa ja ulkomailla. Hän on esiintynyt yhdessä mm. Jorma Hynnisen, Ekaterina Gubanovan, Helena Juntusen, Monica Groopin, Arttu Katajan sekä Esa Ruuttusen kanssa ja saanut liedoppia mm. Dietrich Fischer-Dieskaulta ja Hartmut Hölliltä.

Eero Palviainen
arkkiluuttu

Nuori kitaransoitonopiskelija Eero Palviainen otti käteensä barokkiluutun ensi kertaa noin 30 vuotta sitten. Rakkaus soittimeen ja sen sointiin syntyi heti. Hän aloitti luutunsoiton opiskelun Turun konservatoriossa. Sibelius-Akatemian ensimmäisenä solistilinjan luutunsoittajana Palviainen opiskeli Leif Karlsonin johdolla. Vuonna 1987 Palviainen jatkoi opintojaan Hopkinson Smithin johdolla Baselin konservatoriossa, Schola CantorumBasiliensissä, jossa hän suoritti diplomin vuonna 1992. Sen jälkeen vanha musiikki on kuljettanut soittajaa ympäri maailmaa mitä erilaisimmissa yhtyeissä, sooloresitaaleja unohtamatta. Hän on tehnyt myös useita soolo-nauhoituksia Yleisradiolle. Hänen ohjelmistonsa ulottuu renessanssista barokkiin; soittimina renessanssiluuttu, vihuela, arkkiluuttu, teorbi, barokkikitara ja barokkiluuttu. Hän soittaa tällä hetkellä muun muassa yhtyeissä L’Arpeggiata (Ranska), Arte Suonatore Posnan (Puola), Battalia, Suomalainen barokkiorkesteri ja Helsingin barokkiorkesteri. Hän on vieraillut myös yhtyeissä Avanti!, The Harp Consort, Freiburg Barock Orchester ja Ensemble La Fenice. Eero Palviainen tunnetaan myös soitinrakentajana.

Jani Sunnarborg
barokkifagotti ja barokkitanssit

Jani Sunnarborg on opiskellut historiallisia fagotteja dulcianista romantiikkaan Haagin ja Pariisin konservatorioissa, sekä CESMD de Poitou-Charentes’issa opettajinaan Donna Agrell ja Marc Vallon. Jani toimii orkesterimuusikkona, solistina ja kamarimuusikkona ympäri Eurooppaa. Häntä kutsuvat mukaansa säännöllisesti Helsingin barokkiorkesteri ja Suomalainen barokkiorkesteri, Les Musiciens du Louvre, Orkiestra Historyczna, Anima Eterna, Freiburger Barockorchester, Drottningholmsoperan ja monet muut. Hän myös opettaa Sibelius-Akatemiassa barokkifagotinsoittoa. Janilla on takanaan kilpatanssinuoruus. Barokkitanssia hän on opiskellut vuodesta 2009 Maria Hostikan oppilaana sekä Robert le Nuzin, Béatrice Massin’nin, Caroline Copelandin, Gilles Poirier’n, Irene Festen ja Adrian Navarron kursseilla tai tunneilla. Tanssijana Jani on esiintynyt mm. sekä HeBOn että Fibon konserttisarjoissa ja suomalaisilla festivaaleilla. Jania kiehtoo erityisesti ranskalaisen barokkimusiikin ja siihen kuuluvan tanssin välinen läheinen ja monisyinen yhteys.